De confrontatie met angst

Wanneer angst je leven beheerst dan is er moed nodig om die confrontatie aan te gaan. Als je de confrontatie niet aangaat met angst dan zal het de baas over je zijn. Angst is altijd een doodlopende weg,  maar moed heeft een toekomst. Er zijn pagina’s vol geschreven met verschillende soorten angsten die mensen kunnen hebben.  Angst voor een nieuwe situatie, voor mensen die ons leven willen bepalen, voor conflicten, eenzaamheid, afwijzing of de dood.Als je de confrontatie aan gaat met jouw angst dan is het belangrijkste wat je van te voren kunt doen is geloven in jezelf! Vertrouw erop dat jij dit kunt. Het zal misschien langer duren dan je wilt, het zal misschien zwaarder zijn dan je wilt, maar jij kunt je angst overwinnen. Je hebt geen bijzonder talent nodig om op te geven, maar wel om door te blijven gaan.

Niet krijgen wat je heel wil is een angst waar veel mensen tegenwoordig mee te maken hebben. We willen een hele hoop, maar zijn vaak niet bereid om de moeite er voor te doen die nodig is. Stel dat je niet krijgt wat wil, wat dan? Kan je dan nog blij zijn met wat je wel hebt? Soms is iets wat we heel graag willen juist helemaal niet goed voor ons. Voordat je iets wil, denk eerst goed na of het realistisch is en of je bereid bent om er moeite voor te doen die nodig is.

De angst om te falen of voor onvolmaaktheid is ook iets waar veel mensen mee worstelen. Mensen die perfectionistisch van aard zijn hebben hier heel veel problemen mee. We zijn niet ingesteld om te mislukken en toch overkomt het ons iedere dag. Uiteindelijk gaan we mislukkend naar succes. Niemand is een mislukkeling totdat hij opgeeft. Zo lang je doorgaat, opkrabbelt en het opnieuw probeert zal je uiteindelijk succes hebben. En mislukken betekend niet perse achteruitgang. Soms leren we meer van onze mislukkingen dan van onze successen. En een mislukking is geen mislukking als je bereid bent om er van te leren.  Toch zijn mensen zo bang voor mislukking dat ze het niet eens proberen. We houden ons vast aan een saai leven, een saaie baan en saaie vrienden omdat het ons een veilig gevoel geeft. Maar toch is er iets in ons wat hier van walgt en dol graag verandering zou zien.

De angst dat we niet genoeg hebben is iets waar heel veel mensen last van hebben. Om hier de confrontatie mee aan te gaan is 1 van de dingen die we moeten doen is stoppen met tellen. Hoeveel heb ik gelezen, hoe goed ben ik geweest, hoeveel fouten heb ik gemaakt, hoe vaak heb ik gebeld, hoeveel vrienden heb ik,  heb wel ik genoeg gedaan? Als je telt en je succes afmeet aan wat mensen om je heen hebben dan is genoeg nooit genoeg. Sommige mensen hebben meer geld dan ze ooit hadden verwacht en ze zijn nog ontevreden.

De angst voor mensen is nog een grote angst die we hebben. Waarom zijn we zo verslaafd aan goedkeuring? Als we een ander kapsel nemen zijn we alleen maar bezig met kijken of mensen hier positief of negatief op reageren. Als je iets doet wat te sterk afwijkt dan valt dat verkeerd bij mensen. Automatisch wordt er verwacht dat we niet afwijken van de rest. Je moet oppassen dat de angst voor mensen niet je leven gaat beheersen. Je bent een uniek persoon en een eigen individu. Wees niet bang om je eigen weg te gaan en om af te wijken van de rest. Doe wat jouw gelukkig maakt en niet wat de rest van de wereld gelukkig maakt. Je hebt 1 leven en daar moet jij het beste van maken.