Omgaan met een narcist

Het is belangrijk om meer te weten over een narcistische persoonlijkheid zodat je realistische verwachtingen hebt als je met zo iemand te maken hebt in je omgeving. Een narcist herken je aan hun motto: ‘Ik eerst’! Het draait allemaal om hun. Sommige narcisten zijn egoïsten, maar sommige ook charmant en intelligent. Als je ophoudt met het strelen van hun ego of je bent het niet met ze eens dan keren ze tegen je en zullen ze je straffen. Wanneer je dit door hebt zal je merken dat ze zo charmant zijn als een bananenschil. Deze mensen zijn gevaarlijk om dat ze totaal geen empathie hebben en een beperkte capaciteit voor onvoorwaardelijke liefde. Hoe moeilijk het ook is om te begrijpen, deze mensen hebben weinig inzicht in hun acties en betreuren ze ook niet. Al hoewel ze zeer intuïtief zijn zullen ze dit voornamelijk gebruiken voor zelf belang en manipulatie.

Ben ik in een relatie met een narcist? Beantwoord je 1 of 2 vragen met ja dan is het waarschijnlijk dat je te maken hebt met een narcist. Wanneer je 3 of meer vragen met ja beantwoord dat suggereert dat een narcist je emotionele vrijheid schendt.
– Handelt de persoon als of het leven alleen om hun draait?
– Moet ik hem complimenten geven om zijn aandacht of goedkeuring te krijgen?
– Draait hij het gesprek voortdurend terug naar zichzelf?
– Zijn jouw gevoelens of belangen onbelangrijk?
– Als ik het niet eens ben wordt hij dan afstandelijk of koud?

Narcisten zijn moeilijke mensen om te doorgronden. Mijn advies, wordt niet verliefd op een narcist of heb de illusie dat ze in staat zijn te geven en nemen wat je nodig hebt voor intimiteit. In zulke relaties ben je emotioneel altijd alleen. Als een narcist je emotioneel helemaal leeg zuigt gebruik de volgende methodes om de controle terug te krijgen.

Verlaag je verwachtingen en pas je behoeften aan!

Houd je verwachtingen realistisch.
Geniet van hun goede kwaliteiten, maar begrijp dat ze emotioneel beperkt zijn. Ook al zijn ze op andere manieren wel ontwikkeld. Als je dit accepteert dan vraag je niet aan vrienden, familie of collega’s iets wat ze niet kunnen geven. Overweeg deze definitie van krankzinnigheid: wanneer je dezelfde acties herhaalt, maar een andere reactie verwacht.

Zorg dat je zelf waarde niet afhankelijk is van hun.
Zorg dat je niet vast komt te zitten in de val om een narcist altijd te willen behagen. En bescherm je gevoeligheid. Laat je diepste gevoelens niet zien aan iemand die ze niet koestert.

Laat zien hoe iets in hun voordeel werkt.
Om succesvol met een narcist te communiceren verwoord dingen op een andere manier. Het aangeven van jouw behoeften werkt zelden, net als boos worden, of eisen gaan stellen. Als alternatief, spreek over dat gene wat voor hun iets betekent. Ipv te zeggen, “Ik zou het echt leuk vinden om naar een familiediner te gaan”, zeg het als volgt, “Iedereen vind je heel erg aardig. En ze zijn vereerd als je er ook bij bent.” Of ipv tegen je werkgever te zeggen, “Ik zou liever minder nachten willen werken,” zeg, “Ik kan gedurende deze uren meer inkomen voor je bedrijf genereren.” Natuurlijk is het beter om niet te maken te hebben met het continu ego strelen van een narcist. Maar als de relatie onvermijdelijk is gebruik deze techniek om je gewenste uitkomst te bereiken.