Energie vampieren

Eenenergy-1 relatie is altijd een uitwisseling van energie. We moeten het volgende aan onszelf vragen: Wie geeft ons energie? En wie zuigt de energie uit je lichaam weg? Het is belangrijk om jezelf te omringen met mensen die positief in het leven staan en je steunen. Mensen met een goed hart die liefdevol en vergeving gezind zijn en die ons een veilig gevoel geven. Mensen met een positieve spirit geven je namelijk energie en rust. In tegenstelling tot energie vampieren die negatieve energie uitstralen hebben en je bewust of onbewust helemaal leeg zuigen. Sommige vampieren doen dit opzettelijk terwijl andere zich hier totaal niet van bewust zijn. Sommige vampieren zijn arrogant en irritant terwijl anderen juist charmant en vriendelijk zijn. Je bent bijvoorbeeld op een feestje en je praat met een uiterst vriendelijk persoon en ineens begin je misselijk te worden en voel je je zwak. Of een collega die voor de tiende keer vertelt dat zijn/haar relatie uit is. Uiteindelijk voelen hun zich beter, maar ben jij moe en op. Het komt erop neer dat deze mensen met een subtiele energie-level je langzaam leeg zuigen.

Maar vampieren doen meer dan alleen je fysiek moe maken. De super kwaadaardige emotionele vampieren kunnen je laten geloven dat je een onwaardige en onaantrekkelijke ellendeling bent die niet beter verdient. De subtiele vampieren richten schade aan door het maken van kleine en subtiele opmerkingen die als gevolg hebben dat jij slecht gaat denken over jezelf en je slecht gaat voelen. Zoals bijvoorbeeld: “Schat, ik zie dat je een paar kilo zwaarder bent geworden.” Plotseling brengen ze je emotioneel uit balans door te gaan porren op terreinen waar je makkelijke uit balans te brengen bent en waar veel mensen onzeker over zijn.

De volgende signalen vertellen je of je een emotionele vampier bent tegengekomen:

  • Je oogleden voelen zwaar en je hebt zin in een dutje
  • Je humeur slaat om
  • Je hebt een enorm ongecontroleerd verlangen naar troosteten en koolhydraten
  • Je voelt je angstig, depressief of negatief
  • Je voelt je te neergeslagen

Je hebt vier type emotionele vampieren:

  • De narcist
  • Het slachtoffer
  • De control freak
  • De alles of niets of borderline persoonlijkheid

Zo kun jij je emoties beschermen: Blijf kalm ook als ze je tot het uiterste drijven. De alles of niets personen leven van woede. Ze reageren het beste op structuur en grenzen stellen. Als iemand een woede aanval heeft reageer dan met: “Ik ga nu weg totdat je kalmer bent.  Dan kunnen we praten.” Weiger om een kant te kiezen als hij/zij je probeert op te zetten tegen een persoon. Als het om familie gaat dan kun je het beste 1 front vormen. En laat giftige meningen je relatie niet vergiftigen.

Wat kun je nog meer doen? Oefening: Onderzoek wie in jouw leven je energie geven en wie niet. Zoek juist de vampieren eruit en begin met evalueren: Met wie wil je het contact minimaliseren en met wie wil je het contact helemaal verbreken? Plan minstens een middag met mensen die je energie geven en vermijd degene die je leeg zuigen. Ervaar hoe gunstig dit is voor je fysieke en emotionele welzijn.

Advertenties