Stop met vluchten!

wegrennenIedereen zit anders in elkaar en iedereen heeft een unieke persoonlijkheid met sterke eigenschappen en minder sterke eigenschappen. Sommige mensen gaan een confrontatie juist aan terwijl andere op de vlucht slaan voor een confrontatie. Het excuus die ze vaak gebruiken is: “Ja maar ik ben niet goed in confrontaties aan gaan.” Wie zegt dat als je ergens niet goed in bent dat je er dan voor weg moet rennen? Alles kan je leren, maar weg rennen voor de dingen die je moeilijk vind is de makkelijke weg kiezen. Mensen rennen weg voor allerlei dingen zoals plekken waar ze zich niet op hun gemak voelen, ze rennen weg voor het verleden of juist voor nieuwe dingen, sommige mensen rennen weg voor verantwoordelijkheid. Voor moeilijkheden weg lopen creëert in veel situaties juist meer problemen en uiteindelijk, soms een paar maanden later en soms een paar jaar later, zal je in een andere situatie tegen het zelfde probleem aanlopen waar je toen voor weg bent gelopen. Door weg te lopen van moeilijkheden los je niets op maar schuif je het alleen maar voor je uit. En problemen en ellende komt altijd op een moment dat je het juist niet kan gebruiken.

Soms zijn er situaties waarvan we juist wel hard weg moeten rennen. Alleen wij doen meestal het tegenover gestelde van wat we moeten doen. Een situatie waarbij we juist de confrontatie aan moeten gaan daar lopen we voor weg en een situatie waarbij we hard weg moeten rennen daar blijven we vaak veel te lang in hangen. Een voorbeeld:Als we in een ongelukkige relatie zitten zijn we snel geneigd om uit elkaar te gaan ipv voor onze relatie te vechten en pas uit elkaar te gaan als het echt niet anders kan, terwijl een vrouw die jarenlang wordt mishandeld en zo ver en zo hard mogelijk weg moet rennen maar die blijft vaak zitten waar ze zit.

Maar waarom vluchten we weg? Vaak vluchten we voor een probleem, zorg  of confrontatie als het ons persoonlijk raakt. Het geeft ons een ongemakkelijk gevoel en veroorzaakt een hoop stress. Als we een probleem, zorg of confrontatie als gevaar gaan zien dan creëert dat angst. En juist die angst zorgt er voor dat we op de vlucht slaan. Dit is een natuurlijke reactie. Daar tegenover staat dat sommige situaties zo heftig zijn dat die zelfde angst sommige mensen juist doet verstijven waardoor ze niet meer kunnen nadenken en in de situatie blijven zitten. Je zult een keuze moeten maken of op de zelfde voet verder gaan of verantwoording nemen, je angst beheersen en de confrontatie aan te gaan. Door moeilijkheden op te lossen creëer je rust en verminder je de stress in je leven. Ga ipv weg te rennen voor de moeilijkheden in je leven juist de confrontatie aan. Confronteer je zelf  en je angsten en denk in oplossingen. Alles komt uiteindelijk goed en er komen altijd betere tijden, maar het loopt nou eenmaal niet altijd zoals we dat zelf voor ogen hadden.