Positieve en negatieve houding

jack-1Je houding is van invloed op alles wat je doet in het leven. Je houding is bepalend voor elke uitdaging in je leven. Iedereen heeft uitdagingen in zijn/haar leven, kleine en grote. Maar het gaat om je houding die je hebt als je met je probleem omgaat. Je houding is een inwendig gevoel wat naar buiten komt. Als je ergens een duidelijke mening over hebt dan zal het niet lang duren voordat die mening naar buiten komt. Maar je houding is van jouw. Niemand kan zorgen dat je een goede of slecht houding hebt alleen jij zelf. Eén van de grootste problemen is dat we geen verantwoording nemen voor ons zelf en ons gedrag. We verzinnen smoesjes en schuiven de schuld af. Het komt altijd door dit of door dat, maar het komt nooit door ons zelf. Het is altijd de schuld van iets of iemand anders.

Je houding is ook je kijk op de wereld. Vaak hebben de gelukkigste mensen niet van alles het beste, maar ze maken er altijd het beste van. Voorbeeld: Twee mannen kijken vanuit hun cel door de tralies naar buiten. De een zag sterren en de ander zag modder. Bij sommige is het glas altijd halfvol en bij sommige is het glas altijd half leeg. Misschien heb je altijd een slecht houding gehad, maar je kan er voor kiezen om je houding te veranderen. Want een negatieve houding maakt geen één situatie beter. Een negatieve houding is tijdsverspilling, het maakt je verbitterd en ongelukkig. En mensen die verbitterd en ongelukkig zijn hebben de neiging om iedereen daarin mee te slepen. Misschien heb je in je leven veel nare dingen meegemaakt en reken je automatisch op het ergste en slechtste omdat je niet teleurgesteld wilt worden. Maar werkt die houding echt voor je? Wat heb je te verliezen met een nieuwe, goede en positieve houding aan te nemen? Zoals de bekendste uitspraak zegt: “Negatieve gedachten geven je nooit een positief leven.” We wachten vaak maar af totdat er iets gaat gebeuren. Maar je moet zelf actie ondernemen. Bekijk de dingen positief, verwacht het beste waar je ook naar toe gaat en wat je ook doet. De sleutel is om geen slechte houding te krijgen als je het beste verwacht, maar het niet krijgt. Het gaat er om dat je het beste er van maakt met wat je hebt en krijgt in het leven. Een positieve houding opent nieuwe deuren in je leven. Dus de volgende keer als iets tegen zit, ga niet negatief denken, maar denk bij je zelf: “Ik ga er het beste van maken en ik blijf er mijn best voor doen en alles komt uiteindelijk goed. ” En geloof daar ook echt in.

Waar komt je houding vandaan? Waarom hebben sommige mensen van nature een betere houding dan andere? Het heeft oa met je persoonlijkheid te maken aangevuld door de situaties die je in je leven doormaakt en de omgeving waar je in opgroeit, hoe andere mensen je behandelen, je zelfbeeld, hoe je denkt. Iedereen heef sterke en zwakke punten in zijn/haar persoonlijkheid. Een voorbeeld, ik persoonlijk heb de neiging om de dingen negatiever te zien dan dat ze daadwerkelijk zijn. Dat is een zwak punt van mij persoonlijk. Dat wil niet zeggen dat ik dingen niet positief kan zien. Dat wil zeggen dat ik er meer moeite voor moet doen om positief te zijn en blijven dan iemand die dat niet heeft.

Waar komt je houding vandaan? Waarom hebben sommige mensen van nature een betere houding dan andere? Het heeft o.a. met je persoonlijkheid te maken aangevuld door de situaties die je in je leven doormaakt en de omgeving waar je in opgroeit, hoe andere mensen je behandelen, je zelfbeeld en hoe je denkt. Iedereen heeft sterke en zwakke punten in zijn/haar persoonlijkheid. Een voorbeeld, ik persoonlijk heb de neiging om de dingen negatiever te zien dan dat ze daadwerkelijk zijn. Ik heb al honderden doom scenario’s in mijn hoofd voorbij zien komen terwijl daar nog totaal geen reden voor is. Dat is een zwak punt van mij persoonlijk. Dat wil niet zeggen dat ik dingen niet positief kan zien. Dat wil zeggen dat ik er meer moeite voor moet doen om positief te zijn en blijven dan iemand die dat niet heeft. Gebruik je persoonlijkheid dus niet als excuus, “het is makkelijk voor jou maar ik kan dat niet.” Maar de waarheid is, je moet er gewoon wat meer moeite voor doen dan je buurman of buurvrouw.  We praten ons zelf aan dat we iets niet kunnen. We geven op voordat we er überhaupt aan begonnen zijn.