Leven in angst

angst5Ben je de angst en verwarring in je leven niet zat en alle kwellingen, onzekerheid en bagage die het met zich mee brengt? Angst weerhoudt ons van een hele hoop dingen, het kan letterlijk je leven beheersen. Angst houdt vooruitgang tegen. Het gevoel van angst, kleine angst of grote angst die al een tijd een rol speelt, verdwijnt nooit helemaal uit ons leven. Van sommige  angst ben je bewust en accepteer je uit gewoonte en andere heb je al zo lang dat je niet eens weet dat het angst is totdat iemand ons een spiegel voor houdt. In sommige situaties blijf je altijd angst voelen. Dat gevoel van angst heb je ook niet onder controle. Maar ondanks dat je trilt, zweet en nerveus bent van angst kan je wel besluiten om te handelen en niet de angst je te laten beheersen. Je niet laten beheersen door angst is moeilijk om te veranderen, maar niet onmogelijk. Geef het de tijd, maar sta er vooral voor open. Je leeft maar 1 keer en je moet er voor zorgen dat het waardevol is. Zoveel mogelijk eruit halen wat erin zit en achter ons laten wat niet meer van belang is. Leef je leven met liefde, kracht en een gezond verstand. Als je iets bekijkt met een gezond verstand dan bekijk je het zuiver, redelijk en zonder angst.

Door angst kunnen we behoorlijk onuitstaanbaar worden in ons gedrag.En dat alleen maar om er voor te zorgen dat we zelf niet gekwetst worden. Ben jij iemand die altijd maar de touwtjes in handen wilt hebben omdat je dat weerhoudt om gekwetst te worden. Of misschien heb je een agressieve houding naar andere mensen toe om er voor te zorgen dat ze niet te dicht bij komen. Of wil je altijd maar je zin hebben om zo de controle te houden over een situatie? Ondanks dat je het moeilijk hebt gehad in het verleden, is dat nog geen reden om iedereen om je heen maar te kwetsen omdat je dan zelf niet gekwetst wordt. Mensen respecteren je op die manier niet en willen uiteindelijk niet meer met je omgaan. Je kunt je zelf kalmeren als je dat wilt. Als jij jezelf in de put kunt praten dan kun jij jezelf ook uit de put praten. In moeilijke situaties kan je veel beter dingen tegen jezelf zeggen die je er door heen helpen dan jezelf in de put praten en je daarna nog ellendiger voelen dan je al deed en angst je laten beheersen. Je kunt je zelf zoveel angst aanpraten en compleet in de put gaan zitten. Je vrienden en familie ongerust maken, maar uiteindelijk verander je er helemaal niets mee. Daar mee wil ik je angst niet bagatelliseren, maar probeer je te vertellen dat als je ergens tegenaan kijk met kracht, liefde, een gezond verstand en vertrouwen dat angst je niet hoeft te beheersen. Kijk er nuchterder tegen aan en laat angst je niet direct beheersen.

Maar waarom rennen we zo snel naar iets wat voor ons bekend is, ongeacht of dat goed of slecht voor ons is en hebben zo veel angst voor het onbekende. Miljoenen mensen blijven in verschrikkelijke situaties hangen omdat ze bang zijn voor het onbekende. Als gedachten en gevoelens op hol slaan van angst, stap uit de emotie en begin te denken met gezond verstand. Luister naar je hart i.p.v. naar de angst. Je kunt angst voelen zonder bang te zijn.