De makkelijkste weg kiezen

ProblemSolution

Iedereen wordt getest in het leven. Iedereen heeft zijn eigen hobbels, kuilen en obstakels die we onderweg tegen komen en moeten overwinnen. Maar waarom gaan zo velen van ons dan de verantwoording juist uit de weg? Waarom gaan we als we een gat in de weg  tegen komen waar we over heen moeten vaak om er om heen te lopen ipv het gat te dichten in de weg?

We zijn al snel geneigd om dingen goed te praten. Dat zijn zinnen die vaak beginnen met “Ik weet dat het verkeerd is, maar……” Er is geen maar.Als iets verkeerd is dan is het verkeerd en daarmee punt. Stop met je acties en gedrag goed te praten.
Iets wat we ook vaak doen is een excuses verzinnen. “Ik weet dat ik me zo niet moet gedragen, maar (daar hebben we maarweer) ik heb zo’n rot dag gehad op het werk” of “Ik weet dat ik het niet had moeten doen (ja ja daar is hij weer), maar dat komt door hem/haar omdat……”.

Hoe slagen we erin om door te zetten en vol te houden  ipv op te geven en de makkelijkste weg te kiezen. Het voelt vaak goed de makkelijkste weg kiezen. Je probleem is opgelost en we kunnen weer verder met ons leven en de dagelijkse dingen en ons rot gevoel is weg en we hoeven nergens meer over na te denken. Heerlijk toch?! Maar hoe vaak gebeurd het niet als we eigenlijk meer moeite hadden moeten doen om iets op te lossen en de makkelijkste weg hebben gekozen dat we er op een later stadium in ons leven er WEER tegenaan lopen en vaak het probleem dan nog erger is dan het eerst was. Klinkt het bekend? Waar ben jij voor op de loop, schulden of een slechte gezondheid waar je zelf iets aan kan veranderen door wel naar de dokter te gaan. Kan je misschien met niemand opschieten omdat je eigenlijk niet te genieten bent maar verwacht je wel dat iedereen aardig tegen je doet omdat jij dan een prettig en gelukkig gevoel hebt? Hoe langer je blijft vluchten en de makkelijkste weg blijft kiezen des te slechter je uiteindelijk af bent.

Mensen worden ongeduldig en depressief door alle testen en obstakels die we krijgen in ons leven. Maar dat is niet de juiste manier van reageren, maar neem verantwoordelijkheid voor wat er speelt in je leven. De enige die wat in je leven kan veranderen dat ben jij zelf. Verspeel niet alles voordat je gaat beseffen dat het tijd is om te gaan doen wat juist is en te gaan luisteren ipv koppig en eigenwijs te blijven.

Verspeel je huwelijk niet, verlies je kinderen niet, verlies je geestelijke en lichamelijke gezondheid niet, loop niet de hele tijd met een schuldgevoel rond voordat je gaat beseffen dat jij de gene bent die moet veranderen en je verantwoordelijkheid moet nemen voor die problemen in je leven. Je leven kan niet alleen maar bestaan uit alsmaar je zin krijgen en alles krijgen wat je wilt. Neem mensen voor wie ze zijn en kijk niet alleen maar naar wat ze voor je kunnen doen. Wordt geestelijk volwassen en probeer niet een ander te veranderen, maar ga met jezelf aan de slag. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. We moeten niet op de loop gaan voor dingen, maar we moeten beproevingen en moeilijke periodes doorstaan en ervan leren. Geen uitvluchten meer verzinnen of andere de schuld geven en confronteer je zelf met de hobbels, kuilen en problemen in je leven.

Advertenties