De 6 meest giftige manieren om je te gedragen

vinger_wijzenLaten we eerlijk zijn iedereen heeft wel eens gedrag vertoont wat op een 1 of andere manier schadelijk was voor een ander. Of het nu 1 keer per maand gebeurd of op regelmatige basis bij iedereen komt het wel eens voor. Het is belangrijk dat je zelf weet wanneer je dit gedrag vertoont, hoe dit gedrag ontstaat en waar het vandaan komt. De 6 meest giftige manieren om je te gedragen die je iedere dag weer tegen komt zijn:

1. Alles persoonlijk opvatten. Het is vreselijk om rondom mensen te zijn die altijd maar denken dat de hele wereld maar om hun draait en dat op de 1 of andere manier alles een aanval is direct op hun. De realiteit is, wat mensen je ook aandoen het zegt uiteindelijk meer over de mensen die het je aandoen dan over jouw zelf. Mensen reageren tegenover jou vanuit hun perspectief, wonden en ervaringen. Of mensen nu denken dat je geweldig bent of de meest vreselijke persoon op deze aardbol,wederom zegt het meer over hun als over jou. Nu zeg ik niet dat we ons moeten gaan gedragen als een narcist en alle feedback maar moeten negeren. Maar ik zeg wel dat veel verdriet, pijn en teleurstelling komt van dingen te persoonlijk opvatten. Het is veel productiever en gezonder om iemand anders zijn mening los te laten goed of slecht en handel naar aanleiding van je eigen gevoel intuïtie en wijsheid. Dus vat niet alles te persoonlijk op.

2. Geobsedeerd door negatieve gedachten. Het is vreselijk moeilijk om bij mensen in de buurt te zijn die negativiteit niet kunnen of willen loslaten – wanneer ze weer stilstaan en spreken over de meest verschrikkelijke dingen die kunnen gebeuren en zijn gebeurd, hoe oneerlijk het leven wel niet is en wat hun allemaal is aangedaan. Deze mensen zijn te koppig om de positieve kant van het leven in te zien en de positieve lessen die het leven met zich mee brengt. Pessimisme is 1 ding, maar om continu te blijven hangen in negatieve gedachten is totaal iets anders. Alleen het negatieve maar zien en ook handelen vanuit dat perspectief is een scheve manier van leven en denken. Iemand met een negatieve gedachten zal nooit een positief leven hebben, maar je kunt dat veranderen!

3. Jezelf behandelen als een slachtoffer. Wat ook heel vaak voorkomt is het continu blijven klagen wat alleen maar brandstof is om in een slachtofferrol te blijven zitten. Als je gelooft dat je een slachtoffer bent, dat je geen macht kan uitoefenen en geen invloed hebt op je leven, is een giftige houding die er voor zorgt dat je klein blijft en vast blijft zitten in het leven. We hebben toegang tot veel meer kracht, autoriteit en invloed dan we zelf denken. Als we nu eens stoppen met klagen en jezelf te zien als een slachtoffer van het lot, verander je gedachtegang dan zul je zien dat je veel sterker bent dan je zelf denkt. Maar alleen als je dat accepteert als realiteit.

4. Wreedheid-jezelf niet kunnen of willen verplaatsen in de schoenen van een ander. Eén van de meest schadelijke manieren om je te gedragen is wreedheid. Het komt voort uit een totaal gebrek van empathie, bezorgdheid of medeleven voor anderen. We zien het iedere dag in de media en online gewoon omdat ze het kunnen doen. Het haalt mensen totaal onderuit op een laffe manier en gebruiken hun anonimiteit als wapen. Wreedheid, verraad, en iemand compleet vernederen doet je slachtoffer veel pijn. Als jij iemand bent die op deze manier met mensen omgaat, denk dan eens bij je zelf na of je zelf zo behandeld zou willen worden? Bedenk bij jezelf dat we allemaal het zelfde zijn en zoek en vind medeleven in je hart ipv wreedheid.

5. Overdreven reageren. Je emoties niet in bedwang kunnen houden als je reageert is voor iedereen om je heen giftig. We kennen allemaal van zulk soort mensen die al exploderen door de kleinste dingen. Schelden naar de kassière dat er een te lange rij staat, schreeuwen naar je assistent om een foutje die hij heeft gemaakt, of je geduld verliezen tegenover je kind omdat hij/zij melk heeft geknoeid op je vloer. Als je vaak over reageert, of bij ieder dingetje de controle verliest, dan heb je hulp nodig van buitenaf die je gaat helpen om je emoties weer onder controle te krijgen en uit te zoeken waar dit gedrag vandaan komt. Vaak zit het dieper dan je denkt en dan kan een frisse blik en een mening van een buitenstaander heel belangrijk zijn.

6. Continu bevestiging nodig hebben. En als laatste, mensen die altijd maar bevestiging nodig hebben en hun gevoel van eigenwaarde zoeken door altijd maar geobsedeerd te zijn met succes zijn heel vermoeiend om mee om te gaan. Mensen die altijd maar willen winnen van hun collega’s en zich continu willen bewijzen dat ze het waard zijn.
Overdreven geobsedeerd zijn hoe dingen zijn en moeten zijn en bepaalde doelen moeten halen kunnen je vreselijk vermoeien en de mensen om je heen naar beneden halen. Er is een groter geheel in je leven en het gaat niet om wat je bereikt of niet bereikt vandaag. Het gaat om de weg, de reis en het proces, wat je leert en hoe je het toepast, hoe je anderen helpt en zelf groeit.
Hou op met stressen over die promotie die je NU moet hebben! Je wanhopige manier om je succes te moeten bewijzen en te bouwen aan je eigenwaarde dmv maatstaven van succes te vergelijken is jammerlijk genoeg allemaal schijn en iedereen zit dat behalve jij. Het staat je succes in de weg waar de zo wanhopig naar opzoek bent.

Advertenties